Jaunimo g. 2, Kupiškis LT-40128 +370 459 35087 +370 459 35088 rastine.vedeja@gmail.com

Valgyk protingai

Viešoji įstaiga „HUMANA PEOPLE TO PEOPLE BALTIC“  prieš 6 metus inicijavo ir Lietuvoje nuosekliai vykdo socialinės partnerystės programą „Valgyk protingai“, kuri įgyvendinama  bendradarbiaujant su vaikų ir jaunimo organizacijomis ir mokyklomis. Vykdant maitinimus vaikų organizacijose ir technologijų pamokas mokyklose, vaikai patys mokosi gaminti sveiką maistą, o trys ketvirtadaliai maisto produktų perkama iš vietos ūkininkų. Mūsų progimnazija nuo rudens taip pat buvo atrinkta partnere dalyvauti šiame projekte. Projekto koordinatore mūsų progimnazijoje tapo socialinė pedagogė Gražina Jurėnienė.      Programos tikslas – stiprinti Lietuvos vaikų ir jaunimo organizacijų sveikos mitybos kompetencijas, prisidėti prie vaikų mitybos kokybės gerinimo, skatinti vaikų kulinarijos ir sveikos mitybos įgūdžių ugdymą, skatinti bendradarbiavimą su augintojais, ūkininkais, kad būtų vartojama daugiau vietoje išauginto maisto.

 

  Programai įgyvendinti numatyti uždaviniai:

  • ugdyti mokinių asmeninę kompetenciją, verslumą, finansinį raštingumą;
  • gilinti žinias apie sveiką, racionalią ir subalansuotą mitybą, ugdyti sveikos mitybos, kaip atsvaros „greito“ maisto ir energinių gėrimų vartojimo kultūrai, principus;
  • analizuoti maisto kokybę, maisto produktų sudėtį ir energinę vertę, maisto švaistymo ir produktų saugojimo (sandėliavimo, konservavimo būdus ir jų įtaką maisto produkto kokybei) problemas, parengti sveiko maisto receptų;
  • ugdyti įpročius mažinti išmetamo maisto kiekį, taupyti lėšas ir prisidėti prie aplinkos tausojimo;

    Mūsų progimnazijos 3a klasė mielai įsijungė į šio projekto veiklą. Kadangi 3a klasės mokiniai taip pat dalyvauja pradinių klasių mokinių finansinio raštingumo projekte ,,Mano bendruomenė“, kurio partnerė yra nevyriausybinė organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, tai buvo labai smagu sujungti abiejų projektų veiklas. Mokiniai technologijų pamokose mokėsi pasigaminti skanias ir sveikas vaisių salotas, kepė pyragėlius su obuoliais, dešra ir sūriu, mokėsi apskaičiuoti, kiek galima gauti pelno pardavus savo kepinius. Į projekto veiklą buvo įtraukti ir tėveliai, kurie parūpino prijuostes, stalo įrankius. Smagu buvo ragauti pačių pasigamintą maistą. Projekto partnere buvo ,,Upės kepyklėlė“, todėl vaikai turėjo galimybę pasimokyti serviruoti stalą, susipažinti su mandagaus elgesio kavinėje taisyklėmis. Vaikai ragavo kibinus su sultiniu, sužinojo, kokių produktų reikia jų gaminimui, kokia receptūra. Mokiniams buvo smalsu, kiek yra įmonėje darbuotojų, kelios pamainos dirba, kokie patiekalai populiariausi,  koks kavinės užimtumas darbo bei poilsio dienomis. Susipažinome su sąvokomis – verslas, verslininkas, ūkininkas, pelnas, nuostolis, kokybės kontrolė. Vaikai sužinojo apie profesijas, darbą nedidelėje įmonėje ir kaip iš vienų rankų į kitas keliauja pinigai.

Informaciją parengė 3a klasės auklėtoja Odeta Grilauskienė

 

Partneriai ir draugai

 rokiskis tubelio   anyksciai vienuolis 
 alytus saltenio    pasvalio levens
 vilnius spindulio    LIMK

Pamokų laikas

clock 1 pamoka  8.00  – 8.45
2 pamoka  8.55  – 9.40
3 pamoka 9.50 – 10.35
4 pamoka 11.00 – 11.45
5 pamoka 12.05 – 12.50
6 pamoka 13.00 – 13.45
7 pamoka 13.55 – 14.40